Hunajamehiläiset ovat palanneet Maanpään tilalle! Maanpään tilan puutarhaa ja apilanurmia ovat mehiläiset pölyttäneet jo 1980-luvulta lähtien aina 2000-luvun alkuun asti. Lähes kaksikymmentä vuotta ehti vierähtää välissä, kunnes hunajan nälkä kasvoi niin kovaksi, että näytti viisaimmalta hankkia omia mehiläisiä. Keväällä 2018 hankimme ensimmäisen pesämme ja nyt olemme muutaman vuoden aikana hieman lisänneet pesien määrää. Näin ollen myös hunajaa tulee yli oman tarpeen ja sitä riittää myös myyntiin.

Mehiläiset ovat tärkeä ja tehokas lisä luonnonvaraisten pölyttäjiemme joukkoon. Ne huolehtivat monien niin puutarhakasvien, nurmikasvien kuin luonnonvaraistenkin kasvien pölytyksestä parantaen sadon määrää ja laatua.

Mehiläisemme asuvat puisissa pesälaatikoissa, jotka sijaitsevat pääasiassa luomuviljeltyjen nurmipeltojemme läheisyydessä. Lähiympäristössä on myös paljon metsää ja suota, joiden monipuolinen kasvillisuus tuo oman lisänsä hunajan makuun ja muihin ominaisuuksiin. Pesistä kerättävä hunaja lingotaan, siivilöidään ja purkitetaan omassa hunajankäsittelytilassamme. Hunajaa ei lämmitetä ja se on vapaasti kiteytyvää, eli kiteytyy pikkuhiljaa sen mukaan, mistä kasveista mehiläiset ovat meden keränneet. Voikukkahunaja esimerkiksi kiteytyy varsin nopeasti, kun taas maitohorsmasta saatu hunaja pysyy juoksevana pitkään. Hunajamme on yhdistelmä alueellamme kukkivista kasveista kerätystä medestä.